zelf een website maken

Wat ik zelf doe, doe ik beter

Onder dit motto hebben al veel mensen hun project gestart.  Met frisse moed starten zij hun project, maar lopen uiteindelijk tegen de limieten van kennis en ervaring aan.  Met als gevolg dat hun project nooit afgewerkt geraakt of het resultaat niet om aan te zien is.  Maar wat als we zelf een website maken?  Hoe verloopt het dan?

Zelf een website maken is niet eenvoudig

Zelf een website maken is niet voor iedereen weggelegd.  Maar aan de hand van deze tips vermijd jij misschien wel enkele valkuilen.  Mocht het toch fout lopen, weet dan dat altijd kan rekenen op SterX.  Wij bouwen jouw website of webshop aan betaalbare prijzen.

 

De voorbereiding

Start met een goede voorbereiding.  Rome is ook niet op één dag gebouwd, toch?  We vatten even kort samen wat ik reeds in mijn vorige artikels heb verteld.

1. Kies een goede domeinnaam
Wil je zelf een website maken, heb je eerst een goede domeinnaam nodig.  Hoe je de juiste domeinnaam kiest, lees je in dit artikel.  Dit is de eerste stap die je nodig hebt.  Zonder een goede domeinnaam start je verkeerd. Uiteraard koppel je je domein aan een hostingpakket.  Je hostingpakket kan je website sterk beïnvloeden.  Indien je hostingpakket te traag is, moeten bezoekers te lang wachten op een pagina en verlaten zij je website.   Emailadressen gekoppeld aan je hostingpakket geven een eerste professionele indruk aan je klanten/bezoekers.

2. Wat is jouw verhaal?
Websitebezoekers komen niet vanzelf.  Zij gaan op zoek naar informatie, producten, diensten, nieuws en veel meer. Schrijf eens in korte zinnen op wat jij wil vertellen op je website.  Let op, je mag geen tekst kopiëren van andere websites. Denk ook aan de andere spelregels in verband met teksten schrijven voor je website.

3. Maak je website herkenbaar
Ga je zelf een website maken, integreer dan ook jouw huisstijl in je website.  Zorg dan dat mensen je website herkennen.   Gebruik geen lettertypes door elkaar of smijt niet zomaar wat foto’s op je website.  Denk eens na over een huisstijl.  Ten slotte wil je een professionele indruk achterlaten op je bezoekers, niet?

 

Bestaande platformen

Mensen die zelf een website maken, kiezen doorgaans voor een bestaand platform.  Meestal gaat dit gepaard met zeer lage (of geen) kosten.  Uiteraard trekt het woord “gratis” iedereen aan.  Maar is het inderdaad gratis?  Is het inderdaad beter om met een gratis platform te werken?

Gratis website

Er zijn heel wat aanbieders op de markt die je om de oren slaan met “gratis website”.  Een website maak je volgens hen in 3 klikken.  Als je kijkt naar Weebly, Wix en andere mogelijkheden, beloven zij allemaal hetzelfde.  Helaas … een gratis website zit in het pakket, maar daar kan je eigenlijk niet veel mee doen.  Dat is écht een pakket om je als klant binnen te halen.  Indien je extra features wil voor je website, zal je er voor moeten betalen.  Je stapt binnen voor een gratis website, maar je passeert toch langs de kassa.  In vele gevallen ben jij bovendien niet de eigenaar omdat je website onder hun domein valt (www.weebly.com/mijnwebsite).

Slechts € 30,00/maand

Zowel bij aanbieders van webshops als websites zijn er vele mogelijkheden voor deze formule om zelf een website maken te promoten.  Ook hier krijg je de belofte dat je voor een klein bedrag per maand de hemel op aarde krijgt.  Zij vergeten er wel bij te vertellen dat je contract minimaal 3 jaar bedraagt.  Opstapclausules zijn moeilijk of niet voorzien.  Persoonlijk advies is in deze formule uitgesloten.  Zij afficheren op hun website enkele pakketten en daar moet je als klant mee tevreden zijn.  Het spreekt voor zich dat extra features voor je website ook betekent dat je je portefeuille mag open trekken.

 

Besluit

Een oud spreekwoord zegt “Voor niets gaat de zon op”.  Ook bij zelf een website maken is dit spreekwoord van tel.  Daarbij stel ik mij de vraag: “Indien je een professionele en kwalitatieve firma wil opstarten, behoort een gratis of zelfgemaakte website dan tot de uitstraling die jij voor ogen hebt?”.  Want tijd steken in jouw kerntaken is nog steeds belangrijker dan tijd verliezen in randzaken.

Wil je een professionele en kwalitatieve website?  Vertrouw dan op SterX als webdesigner.  Wij maken een persoonlijke en goede website die past in jouw budget. Eens de website opgeleverd is, zijn er geen kosten meer.  En jij bent de eigenaar van jouw website en jouw domein!