Bard, de AI chatbot van Google

bard
Laatst bijgewerkt: 4 August 2023 | Geschreven door Peter Sterckx

Wat is een chatbot

Een chatbot is een computerprogramma dat simulaties van menselijke gesprekken kan voeren. Chatbots gebruikt men vaak in websites en apps om klantenservice te bieden, productinformatie te verstrekken of gewoon om met mensen te praten.

Chatbots kan je op verschillende manieren ontwikkelen, maar ze gebruiken meestal een combinatie van natuurlijke taalverwerking (NLP) en kunstmatige intelligentie (AI). NLP wordt gebruikt om de natuurlijke taal van de gebruiker te begrijpen, terwijl AI wordt gebruikt om een ​​reactie te genereren.  Bard, de AI chatbot van Google gebruikt zowel NLP als AI.

Chatbots kan je voor een verscheidenheid aan doeleinden inzetten:

  • Klantenservice: Chatbots kunnen vragen van klanten beantwoorden en problemen oplossen.
  • Productinformatie: Chatbots kunnen productinformatie verstrekken, zoals prijzen, specificaties en beoordelingen.
  • Marketing: Gebruik chatbots om advertenties te vertonen, producten te verkopen en contactgegevens te verzamelen.
  • Onderwijs: Chatbots gebruikt men in het onderwijs om les te geven in een taal of om feedback te geven op schrijfopdrachten.
  • Entertainment: Chatbots kan je inzetten om mensen te entertainen, zoals door spelletjes te spelen of verhalen te vertellen.

Meer en meer kom je in aanraking met (intelligente) chatbots.  Ze hebben het potentieel om de manier waarop we met computers interactie hebben aanzienlijk te veranderen.

Bard, de AI-chatbot van Google

Zoals de titel reeds aangeeft, is Bard een intelligente chatbot.  Bard is niet vooraf geprogrammeerd met enkele standaard antwoorden.  Hij (of zij?) is een kunstmatig intelligente chatbot die een menselijk, complex antwoord zou moeten kunnen uitvoeren.  Bard zou jouw vraag moeten kunnen interpreteren om gepast hierop te reageren.  De chatbot zou zelfs verschillende varianten van het antwoord op jouw vraag kunnen geven.

Bekijk de test met Bard

Bard gebruiken

Momenteel kan je in België Bard gebruiken als Google experiment.  Met andere woorden, Bard is nog niet helemaal gefinaliseerd.  Deze chatbot zit nog ergens in een ontwikkelingsfase, die dicht aanleunt tegen de uiteindelijke versie.  Google experimenten zijn open voor het publiek om te proberen, zijn een nieuwe manier om mensen te helpen en kan je raadplegen via de website van Google Experiments.  Goed om weten; Google Earth en Google Translate begonnen ooit ook als Google Experiment.

Gratis starten met Bard

Bard is momenteel een gratis toepassing van Google.  Om te starten met Bard heb je een Google account nodig.  Deze kan je gratis aanmaken via Gmail.

Surf naar de website van Bard en log in via je Google account.  Je ziet meteen dat Bard nog steeds een experiment is, want Google geeft dit duidelijk weer.  Wanneer je klikt op de blauwe knop “Bard proberen”, kan je direct aan de slag met Bard.

Wie bekend is met andere AI chatbots, komt in een redelijk vertrouwde omgeving terecht.  Ook de werking is dezelfde.  Je typt in de typebox onderaan jouw vraag en Bard zal deze beantwoorden.  Maar … wat onmiddellijk opvalt, is dat je tegen deze chatbot ook kan spreken.  Bard luistert naar jouw vraag en zal deze beantwoorden.  het antwoord van Bard kan je trouwens ook beluisteren via het speaker icoontje rechts bovenaan.  Dit is meteen een meerwaarde ten opzicht van bijvoorbeeld ChatGPT, maar verkleint tegelijkertijd de lijn tussen chatbot en mens.   Wanneer je Bard een stem en een luisterend oor geeft, lijkt hij nog meer op een echt persoon.

Bard versus ChatGPT

Om meteen een goede test te maken die we kunnen vergelijken met ChatGPT, stellen we dezelfde vragen aan Bard zoals we die ook stelden aan ChatGPT.  Meer informatie over deze kunstmatig intelligente chatbot vind je in ons artikel over ChatGPT.

“Hallo Bard, wat ben jij?”

Bard

Ik ben een groot taalmodel, ook wel een conversationele AI of chatbot genoemd, getraind om informatief en uitgebreid te zijn. Ik ben getraind in een enorme hoeveelheid tekstgegevens en ik ben in staat om te communiceren en mensachtige tekst te genereren als antwoord op een breed scala aan prompts en vragen. Ik kan bijvoorbeeld samenvattingen geven van feitelijke onderwerpen of verhalen creëren.

Ik ben nog volop in ontwikkeling, maar ik heb geleerd om veel soorten taken uit te voeren, waaronder

  • Ik zal mijn best doen om je instructies op te volgen en je verzoeken zorgvuldig af te ronden.
  • Ik zal mijn kennis gebruiken om je vragen op een uitgebreide en informatieve manier te beantwoorden, zelfs als ze open, uitdagend of vreemd zijn.
  • Ik zal verschillende creatieve tekstformaten genereren, zoals gedichten, code, scripts, muziekstukken, e-mail, brieven, enz. Ik zal mijn best doen om aan al je eisen te voldoen.

In onze vraag kwamen de woorden “wat ben jij” gekoppeld aan “Bard”.  Dit zou best een voorgeprogrammeerd antwoord kunnen zijn.  Daarom gaan we over naar een complexere vraag, waar interpratie door de chatbot nodig is.

“Kan je mij meer uitleg geven?”

Bard

Zeker. Ik ben een groot taalmodel, ook wel een conversationele AI of chatbot genoemd, getraind om informatief en uitgebreid te zijn. Ik ben getraind in een enorme hoeveelheid tekstgegevens en ik ben in staat om te communiceren en mensachtige tekst te genereren als antwoord op een breed scala aan prompts en vragen. Ik kan bijvoorbeeld samenvattingen geven van feitelijke onderwerpen of verhalen creëren.

Ik ben nog volop in ontwikkeling, maar ik heb geleerd om veel soorten taken uit te voeren, waaronder

  • Ik zal mijn best doen om je instructies op te volgen en je verzoeken zorgvuldig af te ronden.
  • Ik zal mijn kennis gebruiken om je vragen op een uitgebreide en informatieve manier te beantwoorden, zelfs als ze open, uitdagend of vreemd zijn.
  • Ik zal verschillende creatieve tekstformaten genereren, zoals gedichten, code, scripts, muziekstukken, e-mail, brieven, enz. Ik zal mijn best doen om aan al je eisen te voldoen.

Laat het me weten als je nog andere vragen hebt.

Hier zien we onmiddellijk dat Bard hier steken laat vallen.  Daar waar ChatGPT mijn vraag interpreteerde en een meer uitgebreid antwoord gaf, valt Bard door de mand.  De chatbot kan mijn vraag niet interpreteren en geeft hetzelfde antwoord als voordien.

Wanneer ik nog eens goed kijk naar het opgegeven antwoord, merk ik rechts bovenaan “Andere concepten bekijken” op.  De chatbot geeft hier alternatieve antwoorden weer, waaruit ik er ééntje mag kiezen.  Ik kan ook opteren om een nieuw antwoord te genereren.  Helaas blijkt Bard zijn intelligentie nog niet zo groot, want alle alternatieven lijken enorm veel op het standaard antwoord.

bard

De voordelen van Bard

Het gebruik van een intelligente chatbot biedt verschillende voordelen voor verscheidene doeleinden.  Net zoals ChatGPT kan je Bard ook inzetten om:

  • Informatie op te zoeken
    Ben je nieuwsgierig naar bepaalde onderwerpen of wil je gewoon je algemene kennis uitbreiden, raadpleeg Bard.
  • Vragen te beantwoorden
    Stel je vragen via de typebox en spreek ze gewoon in, super handig!
  • Hulp bij het schrijven van teksten
    Laat Bard teksten schrijven over een bepaald onderwerp.  Raadpleeg wel altijd andere bronnen en neem de aangereikte tekst niet zomaar voor waarheid.  Je praat immers nog altijd tegen een chatbot.
  • Onderwijs en leren
    Elke chatbot kan je inzetten voor je studies als studiehulp.  Maar ook in de klas kan een leerkracht Google’s chatbot gebruiken als extra tool om informatie op te zoeken.
  • Vertalingen
    Het zou toch al te gek zijn mocht Bard niet kunnen vertalen.  Google beschikt immers ook over Google Translate.
  • Algemene gesprekspartner
    Hier heeft deze AI chatbot wel een groot voordeel op ChatGPT.  Je kan immers praten tegen Bard en luisteren naar zijn antwoord.  Deze feature heeft ChatGPT nog niet.
  • Realtime informatie geven
    Nog een voordeel ten opzicht van ChatGPT is dat Bard wel degelijk realtime informatie kan geven.  De chatbot geeft zelf aan dat hij toegang heeft tot een enorme hoeveelheid informatie die voortdurend wordt bijgewerkt.  Hierdoor kan hij de meest recente sportuitslagen, nieuwsberichten of weersvoorspellingen geven.  Hij is niet gelimiteerd tot een bepaalde datum van zijn trainingsdata, wat bij ChatGPT wel het geval is.

De nadelen van Bard

Benieuwd naar de nadelen van Bard (en in overeenstemming met onze test bij ChatGPT), vroeg ik dit aan de chatbot zelf.  In tegenstelling tot ChatGPT, somde Bard enkel zijn nadelen op:

  • Bard is nog volop in ontwikkeling.
  • De chatbot kan enkel informatie verwerken en begrijpes waarop hij getraind is.
  • Bard is niet in staat om emoties te voelen of te begrijpen.

Daarnaast gaf Google’s AI chatbot nog maar eens een stukje hetzelfde antwoord als op mijn eerste vraag.

We merken vooral de kunstmatig intelligente chatbot van Google meer een kunstmatige chatbot is.  Qua intelligentie staat Bard nog ver van ChatGPT (in deze test).  Tegelijkertijd moeten we ons wel realiseren dat Bard net ontwikkeld is en nog steeds tot de experimenten van Google behoort.  In vergelijking met ChatGPT, die reeds langer op de markt is en globaal gezien al vele gebruikers telt, moeten we Google meer tijd geven om hun AI chatbot naar een hoger niveau te tillen.

Intelligente chatbots slim gebruiken

Wanneer mensen in staat zijn om een AI-chatbot te ontwikkelen, zou men verwachten dat ze deze kunstmatig intelligente chatbots ook op een correcte wijze kunnen benutten, toch?

Het is essentieel om te onthouden dat een chatbot geen mens is. Alle informatie die door de chatbot aan jou wordt verstrekt, is afkomstig van internetbronnen. Mocht hier twijfel over bestaan, dan kun je je internetverbinding verbreken (inclusief wifi) en de vraag opnieuw aan de chatbot stellen. Hierdoor zul je merken dat de chatbot niet langer zal reageren.

Het is altijd aan te raden om alle informatie die door een AI-chatbot wordt verstrekt te verifiëren. Indien je teksten genereert via een intelligente chatbot, is het verstandig om deze informatie te controleren aan de hand van andere bronnen. Neem niet klakkeloos aan wat een chatbot zegt, aangezien elke chatbot gebonden is aan de informatie waarop hij is getraind.

Wanneer je content creëert voor jouw website met behulp van een AI-chatbot, is het belangrijk om de aangeleverde tekst te herschrijven volgens de richtlijnen voor goede webteksten. Anders zal je content niet hoog scoren in Google.

Net zoals Dr. Google, is een AI-chatbot evenmin geschikt voor medische, mentale of andere problemen. Raadpleeg hiervoor een gespecialiseerde professional.