ChatGPT: kunstmatige intelligentie chatbot

chatgpt
Laatst bijgewerkt: 4 August 2023 | Geschreven door Peter Sterckx

Wat is een chatbot

Een chatbot is een computerprogramma dat een gesprek met een mens simuleert. Chatbots gebruikt men vaak in klantenservicetoepassingen, waar ze vragen kunnen beantwoorden en problemen kunnen oplossen.  Ook in andere contexten, zoals onderwijs en entertainment, gebruikt men deze toepassing volop.

Chatbots werken op basis van natuurlijke taalverwerking (NLP). NLP is een tak van kunstmatige intelligentie die zich bezighoudt met de interactie tussen computers en natuurlijke taal. AI Chatbots zoals ChatGPT gebruiken NLP om de invoer van de gebruiker te begrijpen en een reactie te genereren die relevant is voor de context van het gesprek.

Chatbots kan je programmeren met een vooraf gedefinieerde set regels of kan je trainen op een dataset van menselijke gesprekken. Geplande chatbots zijn beperkter in hun mogelijkheden, terwijl getrainde chatbots complexere gesprekken kunnen voeren.

In het dagelijks leven kom je meer en meer in aanraking met chatbots. Ze bieden een aantal voordelen voor bedrijven en consumenten. Voor bedrijven kunnen chatbots kosten besparen door menselijke klantenservicemedewerkers te vervangen. Ze kunnen ook de klanttevredenheid verbeteren door 24/7 beschikbaar te zijn en vragen snel en accuraat te beantwoorden. Voor consumenten kunnen chatbots gemakkelijker zijn om mee te communiceren dan menselijke klantenservicemedewerkers. Ze kunnen ook anoniem blijven en hun persoonlijke gegevens beschermen.

ChatGPT is een kunstmatig intelligente chatbot die in 2022 grote furore maakte in België.  Ondertussen begint deze AI chatbot in verschillende bedrijven zijn intrede te doen, terwijl studenten deze chatbot vaak inzetten voor hun studies.

ChatGPT, de AI chatbot van OpenAI

Zoals de titel reeds aangeeft, is ChatGPT een intelligente chatbot.  Met andere woorden, ChatGPT is niet vooraf gedefinieerd met enkele standaard antwoorden.  Hij (of zij?) is dus een getrainde chatbot die een menselijk, complex antwoord zou moeten kunnen uitvoeren.  ChatGPT zou jouw vraag moeten kunnen interpreteren om gepast hierop te reageren.  De chatbot zou zelfs verschillende, gevariëerde antwoorden op jouw vraag kunnen geven.

Bekijk de test met ChatGPT

Starten met ChatGPT

ChatGPT kent op dit moment 2 verschillende versies.  ChatGPT 4.0 is een betalende versie, maar ChatGPT 3.5 kan je gratis gebruiken.  Je hoeft enkel een account aan te maken op de website van ChatGPT en je kan meteen aan de slag.

Met ChatGPT Plus krijg je tegen een maandelijkse betaling toegang tot de allernieuwste versie van de chatbot (4.0).  Deze heeft slechts enkele voordelen zoals een snellere respons en bepaalde exclusieve bèta features.

Chatbot testen

Nadat je bent ingelogd op de website van OpenAI, kan je aan de slag met ChatGPT.  We gaan deze chatbot even testen op zijn kunstmatige intelligentie door hem eerst te vragen wie hij is.

“Hallo ChatGPT, wat ben jij?”

chatgpt

Hallo! Ik ben ChatGPT, een door AI aangedreven gespreksassistent ontwikkeld door OpenAI. Ik ben getraind om te helpen bij het beantwoorden van vragen, het genereren van tekst, het verstrekken van uitleg en meer. Hoe kan ik je vandaag van dienst zijn?

In onze vraag kwamen de woorden “wat ben jij” gekoppeld aan “ChatGPT”.  Dit zou best een voorgeprogrammeerd antwoord kunnen zijn.  Daarom gaan we over naar een complexere vraag, waar interpratie door de chatbot nodig is.

“Kan je mij meer uitleg geven?”

chatgpt

Natuurlijk, ik help graag met meer uitleg!

Ik ben gebaseerd op een AI-model genaamd GPT-3.5, wat staat voor “Generative Pre-trained Transformer 3.5”. Het is ontwikkeld door OpenAI en is een van de meest geavanceerde AI-modellen voor natuurlijke taalverwerking die momenteel beschikbaar zijn.

Mijn training houdt in dat ik ben blootgesteld aan enorme hoeveelheden tekst uit een breed scala aan bronnen, zoals boeken, artikelen, websites en meer. Hierdoor heb ik geleerd om de structuren, patronen en context van menselijke taal te begrijpen. Ik kan tekst genereren die coherent en relevant is op basis van de input die ik ontvang.

Ik ben ontworpen om verschillende taken uit te voeren, zoals het beantwoorden van vragen, het schrijven van teksten, het verstrekken van uitleg, het doen van vertalingen, het genereren van code, en nog veel meer. Mijn pre-trainingsfase, waarbij ik veel tekst heb “gelezen”, heeft me geholpen om taalkundig inzicht te krijgen, maar ik moet nog steeds worden afgestemd en gespecificeerd voor specifieke taken.

Het is belangrijk om te begrijpen dat ik geen bewustzijn, emoties of zelfbewustzijn heb. Alles wat ik doe, is gebaseerd op patronen die ik heb geleerd tijdens mijn training. Ik probeer zo nauwkeurig mogelijk te zijn, maar er kunnen momenten zijn waarop mijn antwoorden niet volledig accuraat of gepast zijn.

Heb je nog specifieke vragen of onderwerpen waarover je meer uitleg wilt? Ik sta klaar om te helpen!

De chatbot moest mijn vraag interpreteren en daar gepast op reageren.  Dit deed hij inderdaad door meer uitleg te geven, alsook zijn taken te omschrijven én meer info over zichzelf te geven.  De kunstmatige intelligentie trad hierbij in werking.  Op zich een sterk staaltje van techniek!

chatgpt

De voordelen van ChatGPT

ChatGPT biedt verschillende voordelen in verschillende contexten en toepassingen. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

Informatie opzoeken
Je kan ChatGPT gebruiken om informatie op te zoeken over verschillende onderwerpen, zoals geschiedenis, wetenschap, technologie en meer.

Vragen beantwoorden
Via de typebox kan je vragen stellen aan ChatGPT om antwoorden te krijgen waar je nieuwsgierig naar bent of meer over wil weten.  Jouw vragen inspreken is bij deze chatbot nog niet mogelijk.

Hulp bij schrijven
ChatGPT kan je helpen bij het schrijven van teksten, brieven, cv’s, verhalen, blogs of andere geschreven communicatie.  Wanneer je een chatbot inzet om content voor jouw website te creëren, hou dan rekening met deze vuistregels om een goede webtekst te schrijven.

Programmeringsondersteuning
Gebruik ChatGPT om programmeercode te genereren, probleemoplossing in code te bespreken en programmeervragen te stellen.

Vertalingen
Je kan teksten in een taal invoeren en vragen om vertalingen naar een andere taal.

Creatieve ideeën
Als je vastzit bij het bedenken van ideeën voor projecten, kunstwerken, of andere creatieve inspanningen, kan ChatGPT inspiratie bieden.

Studiehulp
ChatGPT kan uitleg geven over academische onderwerpen en complexe concepten verduidelijken.

Kleine taken automatiseren
Je kan  ChatGPT gebruiken om taken zoals het opstellen van e-mails, het maken van to-do-lijsten en het plannen van afspraken te automatiseren.

Algemene gesprekspartner
Als je behoefte hebt aan een informeel gesprek, kun je met ChatGPT praten over dagelijkse onderwerpen, hobby’s, interesses en meer.

Therapeutische oefeningen
Hoewel het geen vervanging is voor professionele hulp, kan het praten met ChatGPT dienen als een oefening voor het uiten van gedachten en emoties.

Onderwijs en leren
ChatGPT kan dienen als een leerhulpmiddel voor studenten en leergierige mensen door uitleg te geven over concepten en vragen te beantwoorden.

Het gebruik van ChatGPT is divers en afhankelijk van jouw behoeften. Het is belangrijk om te onthouden dat hoewel ChatGPT nuttig kan zijn, het altijd verstandig is om kritisch te blijven en informatie die je van welke bron dan ook krijgt te verifiëren als dat nodig is.

De nadelen van ChatGPT

Benieuwd naar de nadelen van ChatGPT, vroeg ik dit aan de chatbot zelf.  ChatGPT somde enkele algemene nadelen van AI-chatbots op, zoals:

  • Beperkt begripsvermogen om wille van trainingsdata
  • Onnauwkeurige of misleidende informatie creëren
  • Gebrek aan ethiek en gevoeligheid
  • Gebrek aan menselijk inzicht
  • Risico op privacy en gegevensbeveiliging
  • Mogelijke aanleiding tot juridische en regelgevende uitdagingen.

Daarnaast gaf ChatGPT nog enkel “persoonlijke” nadeln op, zijnde:

  • Moeilijkheden bij langere context
  • Weerspiegeling in antwoorden van  vooroordeel en/of discriminatie om wille van trainingsdata

We merken vooral dat een chatbot geen mens is, maar een door mensen gemaakte chatbot.  Dit wil zeggen; alle fouten die de mens in die chatbot heeft gestoken, al dan niet in de traniningsdata, kan dus mogelijk ook reflecteren in de antwoorden van de chatbot.

Naarmate het gebruik en de intelligentie van de AI-chatbots toeneemt, zullen deze kunstmatige intelligentie chatbots snel “intelligente bots” worden.  De intelligentie van deze bots zal alleen maar toenemen, waardoor de lijn tussen mens en AI uiterst dun zal zijn.

AI-chatbots correct gebruiken

Wanneer de mens in staat is om een AI-chatbot te ontwikkelen, dan zou je toch verwachten dat de mens die kunstmatig intelligente chatbots ook op een correcte manier kan gebruiken, niet?

Vergeet nooit dat een chatbot geen mens is.  Alle informatie die de chatbot aan jouw geeft, heeft hij gevonden op het internet.  Mocht je hier toch over twijfelen, trek dan je internetkabel uit je pc (en schakel ook je wifi uit) en stel de vraag opnieuw aan je chatbot.  Je zal zien dat je chatbot niet meer reageert.

Bij deze AI-chatbot ontdekten we ook dat de informatie waarop  zich baseerd, niet actueel is.  De kennis van ChatGPT is gelimiteerd tot aan zijn laatste trainingsupdate van 21 september 2021.  Ook heeft de chatbot geen toegang tot actuele gebeurtenissen, nieuws of andere gegevens na realtime gegevens.

Controleer altijd alle info die een AI-chatbot geeft.  Schrijf je teksten via een intelligente chatbot, controleer dan die informatie via andere bronnen.  Neem niet zomaar voor waarheid wat een chatbot zegt, want elke chatbot is beperkt tot zijn trainingsinformatie.

Creër je content voor jouw website via een AI-chatbot, herschrijf dan zeker de aangereikte tekst volgens deze tips voor een goede webtekst.  Anders zal jouw content niet hoog scoren in Google.

Net zoals Dr. Google is een AI-chatbot ook geen correct middel in verband met medische, mentale of andere problemen.  Raadpleeg hiervoor een gespecialiseerd persoon.