Een webshop starten in 5 stappen

webshop starten
Laatst bijgewerkt: 7 June 2022 | Geschreven door Peter Sterckx

Een webshop starten is een goed idee!

Heb je reeds een bestaande zaak en wil je die online brengen?  Of wil je gewoon een webshop starten om aan e-commerce te doen?  Zelf een webshop starten gaat vlotter dan je denkt, via onderstaand stappenplan.

Voor zij die nog twijfelen of een webshop echt nodig is, geef ik alvast enkele cijfers mee.

  • 11,7 miljard euro … zoveel bedraagt het Belgisch e-commerce omzetcijfer in 2021.  Dit is een stijging van 33% ten opzichte van 2020, een jaar waarin elke Belg noodgedwongen (COVID-19) online shopping ontdekte.*
  • In 2021 telde België 56.642 webshops en noteerde 150 miljoen e-commerce transacties.* (*Bron: HLN.be)
Een goede voorbereiding is het begin van een vlotte start!

Een webshop starten kan op vrij korte termijn, maar doe je best niet zonder eerst goed na te denken.  Aan de hand van onderstaand stappenplan maak jij een goede voorbereiding voor jouw webshop.  Stap 1 en 2 kan je ook gebruiken bij het opstellen van jouw businessplan.

Een webshop beginnen

1. Wat ga je verkopen?

Een webshop starten is eenvoudig, maar wat ga je verkopen?  Als je weet dat er reeds 56.642 webshops in België zijn, moet je goed nadenken over de producten die jij gaat verkopen.  En vergeet niet dat een webshop snel last heeft van internationale concurrentie met grote spelers die meestal dumpingprijzen hanteren.

Een marktonderzoek is echt noodzakelijk en kan je grotendeels ook zelf uitvoeren.

  • Zijn er online & offline concurrenten?  Stel een lijst op, inclusief hun regio/locatie.
  • Welk gamma bieden zij aan? Premium producten of bugetvriendelijk, algemeen of specifiek?
  • Hoe ga jij hiertegen kunnen concurreren? Bied jij een betere naverkoop aan, zijn jouw producten beter?

Wanneer je dit in kaart hebt gebracht, is het tijd voor stap 2.

2. Wie is jouw doelpubliek?

Ook dit is zeer belangrijk om weten.  Aan wie ga je verkopen?

Probeer in te schatten wie jouw producten zou kunnen kopen en zoek ook uit waarom (geslacht, leeftijd, interesse, enz).  Wanneer je dit oplijst, kom je al snel tot je doelpubliek en weet je ook waarom deze groep jouw producten zou willen kopen.

Zodra je klaar bent met het opstellen van jouw doelpubliek, toets deze lijst dan opnieuw af.  Zoek opnieuw naar mogelijk concurrenten die je in stap 1 niet hebt gedetecteerd.  Zo krijg je een goed inzicht in het juiste doelpubliek dat jij wil bereiken.

3. Webshop laten maken

Een webshop starten vereist natuurlijk een online webwinkel.  Vele starters willen de kosten drukken door zelf hun webshop te maken.  Helaas is dit niet de beste manier om een webshop te starten.  Meestal ben je geen specialist in webdesign, weet je niet hoe je best een webshop opzet en heb je waarschijnlijk nog nooit gehoord van conversies en conversion flows.  Daarom, laat je begeleiden door een specialist.

Online webshop platform vs eigen webshop laten maken

A. Online webshop platform

Online vind je verschillende platformen (bijvoorbeel: Shopify) die je, tegen een maandelijkse betaling, een webshop aanbieden.  De basispakketten zijn hier meestal goedkoop, maar voor extra features zal je steeds moeten bijbetalen (per maand).  Hierdoor stijgt je maandelijkse kost en zal je uiteindelijk een redelijke som per jaar gaan betalen om jouw webshop online te houden.

Enkele voordelen van dit systeem:

  • Webshop starten met kant-en-klare layouts.
  • Online betalingsmogelijkheden zijn beschikbaar.
  • Je kan je webshop uitbreiden met extra modules (afhankelijk van beschikbaarheid).
  • Via maandelijkse betalingen hou je een goed overzicht op het kostenplaatje van jouw webshop.
  • Je start op een relatief korte termijn met een online webshop.

Enkele nadelen van dit systeem:

  • Met een kant-en-klare layout lijkt jouw webshop op vele andere webshops.
  • Wanneer het platform verdwijnt, verdwijnt jouw webshop ook.
  • Je bent verplicht en beperkt tot de mogelijkheden van het platform.
  • Je bent verplicht om hun betalingssysteem te gebruiken.
  • Je ontvangt geen persoonlijk advies en hulp.  Je bent aangewezen op de beschikbare online info.
  • Je zal elke maand moeten betalen om jouw webshop online te houden.

B. Eigen webshop laten maken

Wil je een webshop starten en deze laten maken op maat van jouw budget en wensen, dan kies je best voor een open source platform (WordPress, Magento, Drupal, …).  Er zijn namelijk veel ontwerpers die een eigen systeem hanteren, waardoor je eigenlijk terugvalt op de beperkingen van een online webshop platform (zie hierboven).

Een WordPress webshop laten maken is een uitstekend voorbeeld van een Open Source platform.  WordPress is het meest gebruikte CMS, uitermate geschikt voor alle soorten websites en webshops, kan je volledig op maat en naar wens uitbreiden wanneer jij (of jouw budget) dit wil én is enorm gebruiksvriendelijk.

Enkele voordelen van dit systeem:

  • Webshop starten met kant-en-klare layouts mogelijk.
  • Laat een unieke layout ontwerpen zodat jouw webshop beter opvalt.
  • Kies je eigen online betalingsmogelijkheden.
  • Je kan je webshop uitbreiden met oneindig veel extra modules.
  • Integratie met bestaande software mogelijk.
  • Vrije keuze in webhosting en/of webdesigner.
  • Je betaalt slechts 1x voor je webshop.  Er zijn geen maandelijkse betalingen.

Enkele nadelen van dit systeem:

  • Zonder technische kennis heb je ondersteuning nodig bij het opzetten van jouw webshop.
  • Extra modules (plugins) zijn niet altijd even betrouwbaar.
  • Kant-en-klare thema’s (layout) hebben hun beperkingen.

Besluit

Met een WordPress webshop beschik jij over een eigen webshop met een unieke layout.  Zo kan je reeds een webshop starten met een beperkt budget, zie onze prijzen voor webshops en websites. Nadien heb je geen maandelijkse kosten meer.  Je hebt meer voordelen ten opzichte van een online platform en bent vrij van keuze in webdesigner, hosting en online betalingsmogelijkheden.

webshop starten
webshop starten
webshop starten

4. Online betalingen

Online betalingen mogen niet ontbreken in jouw webshop.  Wanneer klanten bepaalde producten hebben gekozen, moeten zij op een eenvoudige, veilige en vlotte manier hun betaling kunnen uitvoeren.  Dit geeft de consument het vertrouwen dat de producten voor hem gereserveerd zijn.

Elke webshop is gekoppeld aan een betalingsprovider.  Zij zorgen voor de betalingsmogelijkheden, alsook voor veilige en vlotte transacties.  De centjes storten zij door op jouw rekening.  Je betaalt hiervoor een kleine commissie, net zoals bij betalingen via Bancontact in een winkel.  Met een open source webshop heb jij de vrije keuze in betalingsprovider.  Enkele bekende spelers hierin zijn Mollie en MultiSafePay.

5. Eenvoudig verzenden

Een webshop starten betekent ook dat je producten zal moeten verzenden.  Wanneer een klant online een product bestelt, wil die uiteraard het product zo eenvoudig mogelijk thuis (of op kantoor) geleverd krijgen.  Met andere woorden, denk goed na over het verzenden van producten.  Hou alvast rekening met onderstaande aspecten:

  • Wat is het gemiddelde gewicht van mijn producten?
  • Wat is de gemiddelde omvang van mijn producten?
  • Heb ik een transportverzekering nodig omwille van de waarde van de goederen?
  • Via welke transporteur kan ik snel en eenvoudig verzenden?
  • Hoe kan ik mijn pakketten snel tot bij die transportfirma krijgen?

Wanneer blijkt dat je enkel colli’s te versturen hebt (en geen palletzendingen), dan kan je via onze partner SendMyParcel werken.  Via SendMyParcel verstuur jij pakketten met Bpost, DPD en PostNL aan scherpe tarieven.  We integreren zelfs hun software naadloos in jouw (bestaande) webshop om het versturen van colli’s nog eenvoudiger te maken.  Zo kan jij heel eenvoudig vanuit je webshop automatisch pakketten aanmelden en verzenden met SendMyParcel.

Voordelen SendMyParcel

Eenvoudig en vlot versturen

Versturen via Bpost, PostNL en DPD

Scherpe transporttarieven

Levering aan huis

Afgifte pakket in jouw buurt

100% integreerbaar in jouw webshop

Automatisch printen verzendlabel

webshop starten

Een eigen webshop starten

Een eigen webshop starten hoeft niet moeilijk te zijn.  Laat je begeleiden door SterX met het ontwerpen van jouw webshop.  Wij ontwikkelen WordPress webshops op maat en volgens jouw budget, registreren je domeinnnaam en koppelen deze aan een goede webhosting.  Tijdens het ganse traject kan jij genieten van onze persoonlijke service, advies en ervaring, zodat jij zorgeloos kan starten met de perfecte webshop.