Website tekst schrijven

startende ondernemers
Laatst bijgewerkt: 12 February 2017 | Geschreven door Peter Sterckx

De betere inhoud maakt een goede website

Bij het ontwerpen van websites kom ik vaak mensen tegen die meer belang hechten aan de look & feel van hun website, dan aan de inhoud.  Zij hebben graag dat hun website blinkt, veel visuele effecten bevat, bol staat van de foto’s en hechten minder belang aan de website tekst.  Helaas ken ik geen enkel SEO algoritme dat zich baseert op de uitstraling van je website.  Hierdoor zijn deze prachtige websites meestal niet goed vindbaar op internet.

Daarom moet je een website tekst schrijven die mensen aanspreekt.  Want een goede tekst zorgt voor een een goede vindbaarheid van je website.

Website tekst schrijven, hoe start ik dan?

Dit is één van de meest bizarre vragen die naar boven komt als je spreekt over “je website tekst schrijven”.  Ik vind het altijd gek dat klanten van mij verwachten dat ik meer van hun bedrijf, sector of doelgroep weet dan zijzelf.  SterX bouwt uw website, dat klopt, maar de inhoud (content) is toch afgestemd op uw activiteiten, niet?

Onlangs had ik een websiteproject in verband met “de verkoop van boten in Zwitserland”.  Die klant vroeg mij of ik de teksten voor zijn website kon schrijven.  Tot mijn spijt moest ik toegeven dat ik watervrees heb en geen enkele zee ken die aan Zwitserland grenst.  Waarop die man vlotjes begint te vertellen waarom hij boten in Zwitserland wil verkopen, wat de meest courante modellen zijn en dat je helemaal niet zeeziek wordt op zulke schepen.  Bovendien worden er veel boten gekocht in Zwitserland, maar hij levert ze af in de meest modaine badsteden en jachthavens aan de Middellandse Zee.

Twee uren later wist die man perfect welke teksten hij moest schrijven voor zijn website.  Hij had de juiste inhoud gekoppeld aan krachtige zoektermen voor zijn pagina’s.

Website tekst kopiëren

Website tekst overnemen van andere websites is mogelijk, maar wel met een nuance.  Je mag geen website tekst kopiëren.  Jouw website tekst moet zo uniek mogelijk zijn.  Dat neemt niet weg dat je op andere websites wel eens kan spieken wat zij te vertellen hebben.  Of wat ze juist niét vertellen! Want daarin kan jij jezelf onderscheiden.

Gebruik die website teksten als voorbeeld en maak er je eigen ding van.  Zo creëer je een unieke inhoud over je gekozen onderwerp.

website tekst

Kan ik een copywriter inschakelen?

Je kan natuurlijk ook iemand inhuren om je website teksten te laten schrijven.  Een copywriter freelancer zal een interview van jouw afnemen.  Hij informeert naar jouw activiteiten, diensten of producten, om zo een prachtige tekst te schrijven.

Het tarief om je website teksten te laten schrijven bespreek je best op voorhand.  Hanteert hij een tarief per pagina of per woord?  Dat zal afhankelijk zijn van wat jij nodig hebt.

tekst schrijven

Tekst schrijven met Chat GPT

Sinds kort is er een nieuwe manier om eenvoudig website teksten te schrijven.  Met Chat GPT kan je een tekst schrijven zonder dat je zelf heel die tekst moet schrijven.  Met andere woorden; Chat GPT schrijft een complete tekst voor jou.  Jij moet enkel wat basiswoorden invullen, Chat GPT doet de rest.

Je kan de tekst van Chat GPT rechtstreeks gebruiken als jouw website tekst.  Maar ik raad je aan om deze tekst te gebruiken als basis om jouw eigen tekst te schrijven.  Geef jouw website teksten een persoonlijke toets, dat maakt het voor de lezer veel aangenamer.

Schrijf goede website teksten

Google en andere zoekmachines baseren zich nog steeds op de teksten die jij aanbiedt.  Daarin zoeken zij naar trefwoorden, controleren of de inhoud van je tekst relevant is met het opgegeven zoekwoord op die pagina en kijken of je teksten van andere websites hebt gekopieerd.  Want kopiëren is en blijft negatief voor de ranking van je website.

Om een goede SEO tekst te maken, ga je eerst je webtekst schrijven.  Je schrijft over je onderwerp zoals jij het wil.  Daarna ga je jouw tekst optimaliseren voor SEO.  Je stopt er enkele short tail en/of long tailzoekwoorden in en je voorziet de juiste subtitels in jouw tekst.

Zoekmachine optimalisatie

Nadat jij jouw artikel of pagina online hebt geplaatst, laat je dit minstens 4 maanden zo op je website staan.  Die 4 maanden (maar liever langer) hebben we nodig om statistieken over je website en website tekst te kunnen ontwikkelen.  Zonder statistieken en historieken krijgen we geen inzicht over jouw tekst en kunnen we deze niet optimaliseren voor SEO.

Niet enkel de inhoud van je website is belangrijk bij SEO (zoekmachine optimalisatie).  Er spelen nog veel andere factoren mee die de ranking van je website in Google bepalen.

Backlinks zijn bijvoorbeeld ook een onderdeel van SEO.  Je hebt vast al wel eens horen spreken over linkbuilding.  De juiste vorm van linkbuilding is wanneer jij zeer goede artikels en webteksten schrijft zodat andere websites vanuit hun webpagina een link gaan leggen naar jouw pagina.  Dit is de correcte, natuurlijke vorm van linkbuilding en scoort heel goed voor SEO.

De zoekmachine optimalisatie van jouw website tekst, het herschrijven van deze tekst en het controleren van gewonnen backlinks kan je opvolgen via bepaalde tools.  Ahrefs, Semrush en Moz zijn programma’s waarmee je de rankings van je pagina’s kan volgen.  Zo krijg je meer inzicht in de optimalisatie van je website of webshop.

Geen tijd om jouw website teksten te optimaliseren of vind je dit te moeilijk?  Geen probleem, geef ons een seintje.  Wij voeren een volledige SEO-audit uit van jouw website of webshop.  Hierdoor krijg jij een inzicht in jouw zoekwoorden, de prestaties van jouw webteksten en het aantal backlinks.  Aan de hand van deze audit kunnen wij uw teksten optimaliseren voor SEO zodat jouw pagina’s hoger scoren in Google.

 

Hulp nodig met tekst schrijven voor jouw website?