website maken

Wat ik zelf doe, doe ik beter

Onder dit motto hebben al veel mensen hun project gestart.  Echter, velen zijn van een kale reis terug thuis gekomen.  En dan spreken we niet alleen over websites, maar over verschillende sectoren.  Denk maar aan programma’s als “Help, mijn man is een klusser” of “Get my oldtimer back on track”.  Met frisse moed starten zij hun project, maar lopen uiteindelijk tegen de limieten van kennis en ervaring aan.  Met als gevolg dat hun project nooit afgewerkt geraakt … of het resultaat niet om aan te zien is.  Maar wat als we zelf een website maken?

De voorbereiding

Start met een goede voorbereiding.  Rome is ook niet op één dag gebouwd, toch?  We vatten even kort samen wat ik reeds in mijn vorige artikels heb verteld.

1. Kies een goede domeinnaam
Als je wil starten met een website, heb je een goede domeinnaam nodig.  Hoe je de juiste domeinnaam kiest, lees je in dit artikel.  Dit is de eerste stap die je nodig hebt.  Zonder een goede domeinnaam start je verkeerd. Uiteraard koppel je je domein aan een hostingpakket.  Je hostingpakket kan je website sterk beïnvloeden.  Indien je hostingpakket te traag is, moeten bezoekers te lang wachten op een pagina en verlaten zij je website.   Emailadressen gekoppeld aan je hostingpakket geven een eerste professionele indruk aan je klanten/bezoekers.

2. Wat is jouw verhaal?
Websitebezoekers komen niet vanzelf.  Zij gaan op zoek naar informatie, producten, diensten, nieuws en veel meer. Schrijf eens in korte zinnen op wat jij wil vertellen op je website.  Let op, je mag geen tekst kopiëren van andere websites. Denk ook aan de andere spelregels in verband met teksten schrijven voor je website.

3. Maak je website herkenbaar
Ontwerp je zelf je website?  Zorg dan dat mensen je website herkennen.   Gebruik geen lettertypes door elkaar of smijt niet zomaar wat foto’s op je website.  Denk eens na over een huisstijl.  Ten slotte wil je een professionele indruk achterlaten op je bezoekers, niet?

Bestaande platformen

Mensen die zelf een website ontwerpen, kiezen doorgaans voor een bestaand platform.  Meestal gaat dit gepaard met zeer lage (of geen) kosten.  Uiteraard trekt het woord “gratis” iedereen aan.  Maar is het inderdaad gratis?  Is het inderdaad beter om met een gratis platform te werken?

Gratis website

Er zijn heel wat aanbieders op de markt die je om de oren slaan met “gratis website”.  Een website maak je volgens hen in 3 klikken.  Als je kijkt naar Weebly, Wix en andere mogelijkheden, beloven zij allemaal hetzelfde.  Helaas … een gratis website zit in het pakket, maar daar kan je eigenlijk niet veel mee doen.  Dat is écht een pakket om je als klant binnen te halen.  Indien je extra features wil voor je website, zal je er voor moeten betalen.  Je stapt binnen voor een gratis website, maar je passeert toch langs de kassa.  In vele gevallen ben jij bovendien niet de eigenaar omdat je website onder hun domein valt (www.weebly.com/mijnwebsite).  Dit is trouwens een prachtig voorbeeld van hoe je domeinnaam er niet mag uitzien (zie “Domeinnaam kiezen“).

Slechts € 30,00/maand

Dit marktsegment kent ook heel wat spelers.  Zowel bij aanbieders van webshops als aanbieders van websites zijn er vele mogelijkheden voor deze formule.  Ook hier krijg je de belofte dat je voor een klein bedrag per maand de hemel op aarde krijgt.  Zij vergeten er wel bij te vertellen dat je contract minimaal 3 jaar bedraagt.  Opstapclausules zijn moeilijk of niet voorzien.  Persoonlijk advies is in deze formule uitgesloten.  Zij afficheren op hun website enkele pakketten en daar moet je als klant mee tevreden zijn.  Het spreekt voor zich dat extra features voor je website ook betekent dat je je portefeuille mag open trekken.

Besluit

Een oud spreekwoord zegt “Voor niets gaat de zon op”.  Dit is nog steeds van toepassing, ook in het webdesign.  Daarbij stel ik mij de vraag: “Indien je een professionele en kwalitatieve firma wil opstarten, behoort een gratis of zelfgemaakte website dan tot de uitstraling die jij voor ogen hebt?”.  Bovendien, is webdesign jouw vak of steek je liever tijd en energie in zaken die voor jouw brood op de plank brengen?  Want tijd steken in jouw kerntaken is nog steeds belangrijker dan tijd verliezen in randzaken.

Wil je een professionele en kwalitatieve website?  Neem dan een webdesigner onder de arm.  Met zijn kennis, persoonlijk advies en goede raad heb je in een mum van tijd de website die jij voor ogen hebt.  Een persoonlijke en goede website die past in jouw budget.  Eens de website opgeleverd is, zijn er geen kosten meer.  Dat maakt het voor jou duidelijk.  En … jij bent de eigenaar van jouw website en jouw domein!